Czerwona kapusta podnosi odporność, jest pełna witamin, błonnika i ma mało kalorii (pod warunkiem, że nie podacie jej z tłustymi, ciężkostrawnymi dodatkami). Czerwona kapusta kojarzy nam się z jesienią, dlatego właśnie teraz najczęściej ją przygotowujemy. Dzisiejsza propozycja, to kapusta długo duszona w cydrze, z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. Kapusta jest jędrna, ma intensywny kolor i lekko słodki smak. Sprawdzi się świetnie na ciepło, jako dodatek do obiadu lub na zimno, jako samodzielna przekąska. Z kilograma kapusty wychodzi duża porcja, ale nie martwcie się, szybko znika z talerzy.
Składniki:
1kg czerwonej kapusty
1 duża cebula
olej do smażenia
2 łyżki octu jabłkowego
250ml cydru
2-3 łyżki miodu
100g orzechów włoskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę poszatkuj drobno, usuwając głąb. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę poszatkuj drobno, usuwając głąb. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj poszatkowaną kapustę, smaż bez przykrycia ok. 5 min. często mieszając. Dopraw solą, po chwili wlej ocet jabłkowy, wymieszaj. Smaż, aż płyn się zredukuje.
3. Do kapusty wlej cydr i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Gdy cydr wyparuje, a kapusta jeszcze będzie twarda, wlej odrobinę wody, żeby kapusta się nie przypaliła. Mieszaj co jakiś czas. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj miód i posiekane orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu lub na zimno.
3. Do kapusty wlej cydr i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Gdy cydr wyparuje, a kapusta jeszcze będzie twarda, wlej odrobinę wody, żeby kapusta się nie przypaliła. Mieszaj co jakiś czas. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj miód i posiekane orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu lub na zimno.
bardzo ciekawy sposób na podanie kapusty :)
OdpowiedzUsuńTak podanej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
musi smakować wyśmienicie :) ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńEksplozja smaków 😀
OdpowiedzUsuńPyszny obiadowy dodatek:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i aromatyczne połączenie smakowe :) Duszona kapusta czerwona chodzi za mną od jakiegoś czasu, nawet kupiłam wczoraj główkę, trzymam ją na balkonie. W weekend coś z niej wyczaruję ;)
OdpowiedzUsuń